Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιοί πρέπει να διορθώσουν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξαναδούν το εκκαθαριστικό, να το ελέγξουν για τυχόν λάθη και βέβαια να προβούν σε διορθώσεις στο Taxisnet για τα στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους πριν την εξώφληση της πρώτη δόσης ΕΝΦΙΑ η οποία μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητα του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.


Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxis, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Διορθωτικές δηλώσεις


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2020 και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXIS στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.


Όσοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη που έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.


Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου