Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Τι πρέπει να προσέξετε στα Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για  ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους οι ιδιοκτήτες την 1/1/2020.

 Δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, ο τρόπος υπολογισμού και των εκπτώσεων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας

Συνεπώς το ποσό δεν αναμένεται να έχει αλλάξει, εκτός αν υπάρχει διαφοροποίηση στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου το έτος 2019. Επιπλέον το ποσό μπορεί να έχει τροποποιηθεί στην περίπτωση που υπάρχει επικαρπία ή ψιλή κυριότητα και ο επικαρπωτής άλλαξε δεκαετία ζωής. Αυτό γίνεται γιατί η αναλογία του πόσο πληρώνει ο ψιλός κύριος και πόσο ο επικαρπωτής, εξαρτάται από την ηλικία του επικαρπωτή. 

Αν ο επικαρπωτής έχει φύγει από την ζωή το 2019, προφανώς ο ψιλός κύριος θα έχει μετατραπεί σε πλήρη κύριο του ακινήτου, άρα θα πληρώσει διαφορετικό ποσό. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που συμβουλεύουμε τον κόσμο είναι να αναζητά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να ελέγχει τα ακίνητα που αναγράφονται, γιατί πολλές φορές υπάρχουν λάθη που αλλάζουν την πληρωμή είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω. 

Αν όμως ο φορολογούμενος δεν το εντοπίσει, το λάθος διαιωνίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πληρωμή. Αν πληρώνει λιγότερα θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις όταν δηλωθεί σωστά και αν πληρώνει περισσότερα θα έχει να λαμβάνειν επιστροφή με την ανάλογη και αναπόφευκτη καθυστέρηση. Ειδικά όταν η επιστροφή ξεπερνά τα 300 ευρώ, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται μόνο κατόπιν ελέγχου από την Δ.Ο.Υ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αυτές τις εποχές…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου