Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Για ποιούς έρχονται νέες πληρωμές για αναδρομικά

Νέες πληρωμές για τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων που περιμένουν νέες επιστροφές μειώσεων μέσα από τις δικαστικές αποφάσεις για προσφυγές που είχαν ασκήσει πριν πληρωθούν τα αναδρομικά 11μήνου.

Οι εκκρεμότητες από αυτή την πληρωμή είναι για τα αναδρομικά σε 172.222 δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου και κληρονόμων οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει ο e-ΕΦΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Η αίτηση είναι απαραίτητη για να ικανοποιηθούν αναλογικά με αναδρομικά οι σύζυγοι, τα τέκνα ή αδέλφια που ενδέχεται να λαμβάνουν μερίδιο από σύνταξη θανόντα συνταξιούχου ο οποίος είχε τις μειώσεις που θα πρέπει να επιστραφούν στους κληρονόμους της σύνταξής του.

ΕΟι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2020 πλέον πληρώνονται ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Τα επιπλέον ποσά που διεκδικεί η πλειονότητα, είναι κυρίως από μειώσεις επικουρικών με αναδρομικά που αγγίζουν τις 3.000 ευρώ.

Περίπου 6.500 συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορεί να πάρουν νέα αναδρομικά έως και 17.200 ευρώ μέσα από τις αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Η κυβέρνηση  μετά το αποτέλεσμα της πιλοτικής δίκης έκρινε ότι οφείλει αναδρομικά μόνον για τις κύριες συντάξεις από τις μειώσεις των νόμων 4051 (πάνω από τα 1.300 ευρώ) και 4093 (πάνω από τα 1.000 ευρώ) που επιβλήθηκαν στο επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Το δικαίωμα όμως σε έξτρα αναδρομικά όπως και το δικαίωμα σε νέες προσφυγές δεν ακυρώθηκε. Αντίθετα, η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων λέγοντας η ίδια στον νόμο για τα αναδρομικά ότι οι εκκρεμείς δίκες ως την ημέρα πληρωμής του 11μήνου συνεχίζονται και εφόσον δικαιωθούν σε τελικό βαθμό, οι συνταξιούχοι θα πάρουν ό,τι παραπάνω βγάλει το δικαστήριο.

Από την άλλη, οι 750.000 συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν, έχουν δικαίωμα προσφυγών για περικοπές Δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ή και για μειώσεις επικουρικών συντάξεων αν είχαν πάνω από τα 200 ευρώ το 2012.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου